Puolimatkan krouvissa tohtorin tiellä

Moni meistä ajattelee, että tohtorin arvon saavuttaminen on valtavien ponnistelujen takana ja vaatii monien vuosien työskentelyä tieteen parissa. Pelkkä ajatus tohtorin tutkinnosta saattaa tuntua niin utopistiselta, ettei siitä uskalla edes unelmoida tai asettaa sitä tavoitteekseen. Jos tohtorin tutkinto tuntuu liian työläältä ja kaukaiselta, miksi ei asettaisi päämäärää puoleen väliin ja suorittaisi lisensiaatin tutkintoa?

Unelmista totta

Oikeustieteellisen perustutkinnon suorittamisen jälkeen olin joitakin vuosia työelämässä ennen kuin päädyin aloittamaan työn ohessa tieteellisen oikeustieteen lisensiaatin tutkintoa. Suoritin tentit ja tarvittavat luennot nopeassa tahdissa, mutta lisensiaattitutkimuksen kirjoittaminen jäi roikkumaan ruuhkavuosien aikana. Päivät kuluivat töissä, illat ja vapaa-aika lasten parissa. Ajatuksissa tutkinnon loppuun suorittaminen oli koko ajan. Viimein tänä vuonna päätin, että nyt on koittanut aika suorittaa jatko-opiskeluprojektini loppuun. Tällä välillä tutkintorakenne oli ehtinyt muuttua sen verran, että joudun suorittamaan joitakin ylimääräisiä opintopisteitä, vaikka ”aikoinaan” kaikki tentit ja luennot olivat jo koossa. Ajattelin, ettei oppi ojaan kaada ja otin uudet velvollisuudet hyvillä mielin vastaan mukaan lukien tämän verkkokirjoittamisen kurssin.

Hyvä varasuunnitelma

Lisensiaatin tutkinto on ollut minulle aina varasuunnitelma B. Valmistuin lama-aikaan ja ajattelin, että on hyvä olla jotakin järkevää ja hyödyllistä tekemistä takataskussa, jos määräaikaisia työsuhteita ei jatketa. Työurallani on töitä riittänyt, työttömyydestä ei ole tarvinnut kärsiä. Olen saanut olla vakituisessa työssä ja varasuunnitelmaa B ei ole siten tarvinnut varsinaisesti koskaan ottaa käyttöön. Opiskelu on ollut siten enemmän harrastus kuin työ. Kaikesta huolimatta olen kuitenkin unelmoinut siitä, että voisin vielä joskus kokopäiväisesti opiskella, lukea muiden kirjoittamia väitöskirjoja, opiskella hiljaisessa kirjastossa ja olla päätoiminen tutkija.

Unelmista totta

Tuntuu todella hyvältä, kun voin kohta pitää muutamien kuukausien tauon päivätyöstäni ja alkaa kokopäiväiseksi jatko-opiskelijaksi. Omalla kohtaa onkin kyse erityisen pitkäaikaisen tavoitteen saavuttamisesta. Matka on ollut hyvin pitkä, siihen on kulunut niin monia vuosia, että olisin ehtinyt tehdä monta väitöskirjaakin. Tämä aika on ollut täynnä monella muulla tapaa hyvin täyttä elämää. Nyt on tullut B-suunnitelman vuoro.

Tilastoista saadun tiedon perusteella lisensiaatin tutkinnon suorittamiseen on arvioitu kuluvan kaksi vuotta. Pääsen itsekin lähelle kahden vuoden suoritusaikaa, jos tämä tutkinnon suorittamiseen käytetty aika osataan laskea oikein. Suoritin vaadittavat tentit noin vuodessa siitä, kun aloitin opinnot. Sen jälkeen tuli pitkä vuosia kestävä tauko opiskeluihin, jolloin kävin lähinnä harrastusmielessä kuuntelemassa yliopistolla seminaareja. Toinen ja viimeinen tutkintoni suorittamiseen käytetty vuosi on alkanut kulua tänä syksynä. Vuoden aikana tavoitteeni suorittaa tutkintouudistuksen vaatimat opintopisteet ja kirjoittaa lisensiaattitutkimuksen kirjoitustyö.

Nälkä kasvaa syödessä

Mitä sitten, jos saan toteutettua tämän B-suunnitelmani? Sen jälkeen minulla ei ole enää mitään itsenäistä ja omaa varasuunnitelmaa työuraani liittyen. Olenko tyhjän päällä, katoaako vireillä olleen lisensiaatin tutkinnon synnyttämä turvallisuuden tunne ajatuksistani? Vai huokaanko helpotuksesta, että yksi iso taakka on poissa harteilta? Kun saavutan tämän puolivälin krouvin, on minun krouvissa pysähdyttävä tarkastelemaan pitkän aikavälin suunnitelmaani. Minun on arvioitava riittääkö tämä oikeustieteen opiskelu vai jatkanko matkaani eteenpäin tieteellisellä uralla. Onko aloitettava jo suunnittelemaan eläkepäiviksi pitkäkestoista opiskeluprojektia? Väitetään, että ikuinen opiskelu pitää aivot virkeänä ja kenties antaa siten lisää elinvuosia.

Välipysäkki – päätepysäkki

Oikeustieteellisen lisensiaatin tutkintoa on pidetty oikeustieteen tohtorin välitutkintona. Aikaisemmin ei juuri kukaan väitellyt oikeustieteen tohtoriksi suorittamatta lisensiaatin tutkintoa. Nykyisin moni väittelee suoraan tohtoriksi ilman lisensiaatin tutkintoa. Jos tohtorintutkinto tuntuu liian suurelta haasteelta, kannattaa suoritus jakaa kahteen osaan ja edetä määränpäähän välipysäkin kautta.  

Mielestäni oikeustieteen lisensiaatin tutkinto on hyödyllinen välitavoite tai hyvä itsenäinen päätepysäkki tieteellisille jatko-opinnoille. Tutkinto antaa hyvän pohjan oikeustieteen tohtorin tutkinnolle ja se on yksi keino erottautua perusopinnon suorittaneista ennen kuin on saavuttanut tohtorin tutkinnon. Oikeustieteen lisensiaatin tutkinto on myös hyvä mahdollisuus pätevöityä ammatillisesti, se on hyvä juristien tieteellinen ammattitutkinto.

Oma kuninkuusmatka

Ihmisten ja heidän elämäntilanteensa ovat hyvin erilaisia. Aivan kuten kestävyysjuoksussakin jotkut ihmiset juoksevat maratoneja, mutta osa juoksijoista saavuttaa euforian tunteen jo puolimaratonin juoksulla. Itsensä kanssa elämässä käydään kilpajuoksu. On tehtävä valintoja, miten meistä kukin käyttää aikaa ja miten paljon on valmis harjoittelemaan. Joka tapauksessa on itsensä voittanut, kun ylittää maaliviivan olipa sitten kyseessä oikeustieteen lisensiaatin tutkinto tai oikeustieteen tohtorin tutkinto.

Nimimerkki ”Ikuinen opiskelija”

Kuva: Ikuinen opiskelija

2 Comments

  1. Kiitokset hyvästä kirjoituksesta! Tekstiisi oli helppo samaistua, kun omakin jatko-opintotaival on kestänyt työn ohella varsin kauan. Sitä paremmin osaa kuitenkin nauttia siitä hetkestä, kun voi keskittyä vain opintoihin ja tutkimuksen tekemiseen. Olen varma, että työn ohella tekemisen jälkeen nautit paljon kokopäiväisestä jatko-opiskelusta.

    Näkemyksesi lisensiaatin tutkinnon hyvistä puolista pitävät varmasti paikkansa. Kyseessä on hyvä välietappi matkalla tohtoriksi, mutta samaan aikaan myös arvokas tutkinto ja virstanpylväs jo itsessään. Omalla alallani kasvatustieteessä lisensiaatin tutkinnosta ei kuitenkaan puhuta juuri laisinkaan, ainakaan uusille jatko-opiskelijoille. En tiedä onko syynä yliopiston rahoitusmalli vai mikä, mutta jatko-opiskelijat houkutellaan suorittamaan suoraan tohtorin tutkinto. Voisikin olla hyvä, että asiasta käytäisiin yliopistolla nykyistä enemmän keskustelua. Kuten tekstissäsi hyvin toit esille, voi tohtorin tutkinto kuulostaa monen korvaan liian suurelta urakalta, mutta lisensiaatin tutkinto voisi houkutella akateemiseen maailmaan nykyistä enemmän jatko-opiskelijoita.

    Tykkää

  2. Lisensiaatintutkinnosta kertova teksti on hyvä lisä blogiin, sillä suurin osa muista teksteistä oletettavasti katselee maailmaa väitöskirjapuolelta, kiitos siitä. Esiin nostetut ajatukset ovat kiinnostavia ja havainnot opintojen hyödyistä pitänevät kiistatta paikkansa. Onkin sääli, että Helsingin yliopisto tai ainakin oikeustieteellinen tiedekunta käsittääkseni kaavailee lisensiaatintutkinnon poistamista valikoimastaan: ”Oikeustieteellisessä tiedekunnassa on mahdollista suorittaa ammatillisesti suuntautunut oikeustieteen lisensiaatintutkinto 31.7.2023 saakka.” (https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/ammatillisesti-suuntautunut-oikeustieteen-lisensiaatin-tutkinto ¸ https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu-yliopistossa/oikeustieteellinen-tiedekunta-panostaa-taydennyskoulutuksen-kehittamiseen-ammatilliseen-otl-tutkintoon-liittyvaa-opetusta-jarjestetaan-vuoteen-2023)
    Kuten blogitekstissä on tuotu esiin, ”välitutkinnon” sijaan lisuria voisi myös ajatella omana itseisarvonaan, jolla on oikeustieteen alalla ollut pitkät perinteet. Lisäksi tutkinnon käytännöllinen puoli palvelee niin sanottua professioalaa paremmin kuin hyvin – jo OTM-vaihetta nimitetään toisinaan ammatilliseksi opiskeluksi ehkä siksi, että opiskelijat ovat huomattavan usein työssäkäyviä ja koska oikeustieteellä kieltämättä on vahva linkki käytännön saralla jo esimerkiksi prejudikaattien keskeisen merkityksen takia. En ole perehtynyt mainitsemaani uudistukseen tai sen syihin tarkemmin, mutta pidän OTL-ohjelman lakkauttamista menetyksenä.

    Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s